Λιγότερες απώλειες από καρδιά χάρις στην οικονομική κρίση
Η κρίση στην Κούβα μείωσε την παχυσαρκία και τις απώλειες από καρδιά

Η οικονομική κρίση στην Κούβα κατά την δεκαετία του 1990 μείωσε το ποσοστό των διαβητικών στον πληθυσμό της χώρας, με παράλληλη μείωση των θανάτων από διαβήτη και καρδιά, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (BMJ, 10 Απριλίου 2013).

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Κούβα (1991-1995) παρατηρήθηκε μείωση του βάρους στον κουβανικό πληθυσμό κατά 5,5 κιλά κατά μέσο όρο. Οι θάνατοι από διαβήτη σταθεροποιήθηκαν κατά την ίδια περίοδο, με προοδευτική μείωση τους στο μισό (50%) την πενταετία που ακολούθησε. Από το 2002 αυξήθηκαν και πάλι κατά 49%.

Ανάλογη ήταν η πορεία των απωλειών από καρδιακά νοσήματα: παρουσιάστηκε κάμψη (34%) με προοδευτική επαναφορά στα επίπεδα προ κρίσης τα επόμενα έτη.

Η εντυπωσιακή επίδραση της οικονομικής κρίσης αποδίδεται στις ελλείψεις σε τρόφιμα και βενζίνη, οπότε εκτός από την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, ο πληθυσμός χρησιμοποιούσε λιγότερο τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς. Πολλοί θεωρούν την Κούβα της οικονομικής κρίσης παράδειγμα για όσα μπορούμε να καταφέρουμε μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και χρησιμοποιώντας περισσότερο τα πόδια μας ή το ποδήλατο στις καθημερινές μας μετακινήσεις.