Οι επεμβάσεις

Περισσότερες από 350 ενδοστεφανιαίες επεμβάσεις στο νοσοκομείο San Raffaele και μερικές δεκάδες στο Centro Cuore Columbus, με χρησιμοποίηση μεγάλης ποικιλίας διαφορετικών μεθόδων για την αντιμετώπιση σύμπλοκων στενώσεων όπως σε διχασμούς και στόμια αρτηριών, σε επιμήκεις βλάβες, ασβεστωμένες βλάβες και στενώσεις με παρουσία μεγάλης ποσότητας θρόμβου.

Η επεμβατική καρδιολογία όπως ασκείται από την ομάδα του Antonio Colombo στο Μιλάνο αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς, λόγω της ιδιαίτερα επιτυχημένης αντιμετώπισης του συνόλου των στενώσεων χωρίς προσφυγή σε μπαϊπάς ήδη από την περίοδο των συμβατικών stent. Από τον Απρίλιο του 2001 που χρησιμοποιούνταν σε όλους τους ασθενείς το πρώτο stent με φάρμακο (Cypher, Cordis J&J), πρακτικά οι μόνοι ασθενείς που οδηγούνταν σε χειρουργείο ήταν οι αστοχίες της αγγειοπλαστικής, όπως η αδυναμία διάνοιξης κάποιας χρόνιας απόφραξης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2003 πραγματοποιούμε, με τους συνεργάτες μου, αντίστοιχης δυσκολίας επεμβάσεις αρχικά στην Ευρωκλινική Αθηνών, στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου και, από τον Ιούνιο του 2021, στην Κεντρική Κλινική Αθηνών. Οι περισσότερες από τις επεμβάσεις αυτές αφορούν σύμπλοκες βλάβες σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία σε προηγούμενο χρόνο σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο και είτε έγινε απόπειρα διάνοιξης με αγγειοπλαστική χωρίς επιτυχία είτε η αρχική σύσταση ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση (μπαϊπάς). Ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζονται συχνά ασθενείς με πολυαγγειακή νόσο, διάχυτη αθηρωμάτωση, στενώσεις σε διχασμούς αρτηριών, χρόνιες ολικές αποφράξεις. Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης SYNTAX (Απρίλιος 2009) συστήνουμε σε συγκεκριμένους ασθενείς, που θεωρούμε πως το όφελος είναι μεγάλο, την αντιμετώπιση νόσου του Στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent με φάρμακο.

Χρησιμοποιούμε συχνά την μελέτη με ενδοστεφανιαίους υπερήχους (Intravascular Ultrasound, IVUS), τόσο για την διευκρίνηση της ανατομίας και την επιλογή της βέλτιστης αντιμετώπισης σύμπλοκων βλαβών όσο και στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος της επέμβασης.