Ανάλυση 22 διαφορετικών μελετών, που αφορούν χιλιάδες συμμετέχοντες, επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση της παρουσίας τροφών πλούσιων σε ίνες στην καθημερινή μας διατροφή (British Medical journal). Συγκεκριμένα ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μειώνεται κατά 10% περίπου για κάθε 7 γραμμάρια ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μία μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με μία μερίδα όσπρια ή σε 2-4 περίπου μέρη φρούτων και λαχανικών. Η ωφέλεια αρχίζει να φαίνεται με την ημερήσια κατανάλωση των πρώτων 7 γραμμαρίων ινών και αρθροίζεται όσο η κατανάλωση αυξάνεται. Φαίνεται πως δεν μεταβάλλεται αναλόγως με την προέλευση των ινών (δημητριακά, φρούτα ή λαχανικά).