Μία ενδελεχής μελέτη που δημοσιεύεται σε ένα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά (Diabetes Care,13 Αυγούστου 2013) αναδεικνύει την δυνατότητα να αντισταθούμε στην “μοίρα” μας, όταν προσέχουμε την διατροφή μας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (Ισπανία) μελέτησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη διαβήτη, με αποτέλεσμα να πάσχουν συχνότερα από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Διατροφή με ικανή συμμετοχή ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών εκμηδένισε την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στους συμμετέχοντες στην μελέτη, παρά την ισχυρή γενετική τους προδιάθεση. Εντυπωσιακότερη ήταν η εξίσωση του κινδύνου να νοσήσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο με τα αντίστοιχα ποσοστά του γενικού πληθυσμού.