Το πρωινό μειώνει κατά το ένα τρίτο την πιθανότητα να νοσήσουμε από έμφραγμα, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη σε 27.000 περίπου αμερικανούς πολίτες (Health Professionals’ Follow up Study).
Οι υγιείς συμμετέχοντες στην μελέτη, απασχολούμενοι στον χώρο της υγείας στις Η.Π.Α., κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες κατά την είσοδο τους στην μελέτη και διαπιστώθηκε η επίπτωση εμφραγμάτων σε παρακολούθηση 16 ετών. Η μείωση της πιθανότητας εμφράγματος σε όσους έτρωγαν πρωινό ήταν απόρροια της σωστής κατανομής των διατροφικών επεισοδίων μέσα στο 24ωρο.
Η συσχέτιση της απουσίας πρωινού με την παχυσαρκία, την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη και την αύξηση των λιπιδίων του αίματος είχε διαπιστωθεί και σε προηγούμενες σχετικές μελέτες. Είναι όμως η πρώτη φορά που η θέση του πρωινού, στα πλαίσια σωστών διατροφικών συνηθειών, αποδεικνύεται σωτήρια όσον αφορά στο έμφραγμα.