Ο χρονισμός των γευμάτων είναι εξ’ ίσου σημαντικός με την ποσότητα και το είδος της τροφής σε προγράμματα διατροφής, που επιδιώκουν την απώλεια βάρους. Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής μελέτης από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης (περιοδικό International Journal of Obesity) σε 420 παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα απίσχανσης διάρκειας 20 εβδομάδων.Η ομάδα των ασθενών που έτρωγε μεσημεριανό πριν τις 3:00 το απόγευμα είχε καλύτερα αποτελέσματα από όσους έτρωγαν καθυστερημένα, μετά τις 3:00, παρόλο που δεν υπήρχε διαφορά στις υπόλοιπες παραμέτρους που επηρεάζουν την απώλεια βάρους (άσκηση, σύσταση γευμάτων, επίπεδα ορμονών και διάρκεια ύπνου). Στην ίδια μελέτη δεν αναδείχθηκε διαφορά αποτελέσματος ανάλογα με τον χρονισμό πρωινού και δείπνου, ίσως επειδή το 40% των προσλαμβανόμενων θερμίδων αντιστοιχούσαν στο μεσημεριανό γεύμα, με πολύ μικρό μέρος να αντιστοιχεί στο δείπνο.