Φαίνεται πως η μειωμένη διάρκεια του βραδινού ύπνου σε ηλικιωμένους, με μείωση των ωρών που χαρακτηρίζεται ως nonREM (not rapid eye movement) ύπνος, εξηγεί μέρος τουλάχιστον της εξασθένισης της μνήμης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η μείωση του βραδινού ύπνου έρχεται ως φυσική συνέπεια της σμίκρυνσης του μετωπιαίου κροταφικού λοβού του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλευ της Καλιφόρνιας (περιοδικό Nature Neuroscience) που εξέτασε όλους τους παραπάνω παράγοντες, συνδέοντας τους με την απόδοση ατόμων 20 ετών σε ειδικά τεστ μνήμης σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόδοση ατόμων στην σύνταξη.
Η πρακτική αξία της μελέτης βρίσκεται στην δυνατότητα να επιβραδυνθεί η μείωση της μνήμης σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αν αυξηθεί η διάρκεια του ύπνου τους. Οι ερευνητές στο Μπέρκλευ της Καλιφόρνιας αύξησαν την διάρκεια του ύπνου με χρήση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ηλικιωμένων. Ένας φυσικός τρόπος για αυξημένη διάρκεια και μεγαλύτερη απόδοση του ύπνου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης.