Όσοι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους εξ’ αιτίας καρδιακής ανακοπής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν χωρίς να υποστούν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αν αντιμετωπιστούν μόνο με καρδιακές μαλάξεις στο στήθος, χωρίς να παρεμβάλλεται τεχνητή αναπνοή (“φιλί της ζωής”). Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης ιαπωνικής μελέτης που δημοσιεύεται στο εγκυρότερο καρδιολογικό περιοδικό (Circulation) και φιλοξενείται ως ανάρτηση στις σελίδες του ιστότοπου medpagetoday.
Φαίνεται πως άνθρωποι χωρίς ειδική εκπαίδευση δεν βοηθούν αρκετά με την τεχνητή αναπνοή, οπότε είναι προτιμότερο να δίνουν επαναλαμβανόμενες μαλάξεις στο στήθος του αναίσθητου συνανθρώπου τους. Η έκβαση θα είναι αίσια όσο ενωρίτερα αρχίζουν οι μαλάξεις και, κυρίως, όσο ενωρίτερα εφαρμοστεί ηλεκτρική απινίδωση, χάρις στην χρησιμοποίηση φορητού απινιδωτή.
Η μελέτη επιβεβαιώνει άλλες μικρότερες, οι οποίες οδήγησαν την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία να μεταβάλει τις σχετικές συστάσεις της προς τυχαία παρευρισκόμενους διασώστες ανθρώπων με ανακοπή, υιοθετώντας την παράλειψη της τεχνητής αναπνοής.