Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί σε διαφορετικές ιατρικές μελέτες με τη μείωση της εμφάνισης σακχάρου (σακχαρώδη διαβήτη) σε υγιείς ενήλικες. Μία πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ως πιθανή αιτιολογία την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ σε δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι συμβάλλουν στην εμφάνιση σακχάρου.
Συγκεκριμένα η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένες τιμές της C αντιδρώσας πρωτείνης (CRP) και μέσω αυτής της οδού πιθανόν να μειώνει την εμφάνιση διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση το όφελος ήταν μεγαλύτερο σε μη καπνιστές και σε εθελοντές που κατανάλωναν αλεσμένο καφέ (ground coffee).