Ξέρουμε από την εμπειρία μας πόσο εθιστικές μπορεί να είναι τροφές με υψηλή συγκέντρωση λιπαρών ή ζάχαρης. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale δίνει την αιτία: φαίνεται πως η κατανάλωση αυτών των τροφών ενεργοποιεί το ντοπαμινεργικό σύστημα του ανθρώπινου εγκέφαλου, οδηγώντας μας σε ένα αίσθημα ικανοποίησης/ανταμοιβής.
Πρόκειται για μελέτη σε μικρό αριθμό υγιών εθελοντών, που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό (Cell Metavolism, Mάιος 2023). Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη είτε γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δις ημερησίως για οκτώ εβδομάδες. Σε μαγνητική τομογραφία ανιχνεύθηκε αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε εθελοντές κατά την διάρκεια της κατανάλωσης του παχυντικού ροφήματος (γιαούρτι σε μορφή “milkshake”), ως αποτέλεσμα ενεργοποίησης του ντοπαμινεργικού συστήματος. Το επακόλουθο αίσθημα ικανοποίησης εξηγεί γιατί είναι δύσκολη η στέρηση ανθυγειινών τροφών, όταν έχουμε εθιστεί σε αυτές.