Δύο μελέτες που αναφέρουν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι πλέον εμπεριστατωμένες έως σήμερα, δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του JAMA (29 Ιουνίου 2021).
Η πρώτη αφορά σε 4 περιπτώσεις ασθενών από το Duke University Medical Centre. Η κλινική εικόνα ήταν τυπική με οπισθοστερνικό άλγος, ΗΚΓικές αλλοιώσεις και αύξηση τροπονίνης 1-5 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση mRNA εμβολίου (2 ασθενείς το BNT162b2-mRNA των BioNtech/Pfizer και 2 το mRNA-1273 της Moderna). Τρεις περιπτώσεις αφορούν άρρενες ηλικίας 23-36 ετών και η τέταρτη μία ηλικιωμένη γυναίκα, 70 ετών. Μαγνητική τομογραφία καρδιάς την τρίτη έως πέμπτη ημέρα μετά τον εμβολιασμό επιβεβαίωσε τη διάγνωση χωρίς να γίνει δυνατό να ανιχνευθεί άλλη αιτιολογία πέραν του εμβολίου.
Η δεύτερη μελέτη αφορά σε 23 περιπτώσεις ασθενών, που υπηρετούν στο στρατό των Η.Π.Α., όλοι άρρενες, ηλικίας 20-51 ετών, με 20 από αυτές να ακολουθούν τη δεύτερη δόση εμβολιασμού με mRNA εμβόλιο, τυπική κλινική εικόνα και μαγνητική τομογραφία σε 8 περιπτώσεις.
Η χρονική αλληλουχία σε συνδυασμό με την απουσία άλλου παράγοντα δικαιολογεί τη συσχέτιση με τον εμβολιασμό, ενώ πιθανολογείται ανοσολογικός μηχανισμός. Η πορεία ήταν καλοήθης και η eεπίπτωση σπάνια έως σπανιότατη. Οι ως τώρα αναφορές διακιολογούν τόσο τη σύσταση για εγρήγορση του νοσηλευτικού προσωπικού στην αναγνώριση αντίστοιχων περιπτώσεων, όσο και την αμετάβλητη σύσταση για συνέχιση του εμβολιασμού με mRNA εμβόλια (Centre of Disease Control and Prevention, CDC)