Μυοκαρδίτιδα μετά από mRNA εμβόλια

Το Centre of Disease Control and Prevention (CDC) των Η.Π.Α. αξιολογεί ως πιθανή την αιτιώδη συνάφεια περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας με τα mRNA εμβόλια (Pfizer/Biontech, Moderna) σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Οι περιπτώσεις αφορούν συχνά εφήβους και νεαρούς ενήλικες και στην πλειοψηφία τους παρατηρούνται λίγο μετά (έως 5 ημέρες) τη δεύτερη δόση των αντίστοιχων εμβολίων. Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας υπολογίζεται σε 4,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο μετά την πρώτη δόση και σε 12,6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο μετά τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων. Ειδικώς μετά τη δεύτερη δόση έχουν καταγραφεί μόλις 4,7 περιπτώσεις σε γυναίκες και σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις, 32 ανά εκατομμύριο, σε άνδρες.

Η σύσταση σε ιατρούς είναι η εγρήγορση και καταγραφή αντίστοιχων περιπτώσεων, οι οποίες έχουν περιγραφεί έχουσες αίσια κατάληξη στο σύνολό τους. Ο αντίστοιχος πολύ σημαντικότερος κίνδυνος προσβολής του μυοκαρδίου από νόσηση με Covid19, καθώς και οι υπόλοιπη νοσηρότητα/θνητότητα από τον ίδιο τον ιό, οδηγεί το CDC να παραμείνει στη σύστασή του όσον αφορά σε εμβολιασμό εφήβων και νέων ενηλίκων, τουλάχιστον όσο η πανδημία και οι μεταλλάξεις του ιού εξακολουθούν να είναι απειλητικές.