Λιγότερα επεισόδια αρρυθμίας σε ασθενείς που κάνουν γιόγκα
Χάρις στην ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα

Βοστώνη, Η.Π.Α.

Σε διεθνή συνάντηση αρρυθμιολόγων στην Βοστώνη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής μελέτης που διερεύνησε την επίδραση συνεδριών γιόγκα (BKS Iyengar yoga) στην αποφυγή επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης αρρυθμίας.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στις συνεδρίες της γιόγκα είχαν λιγότερα επεισόδια από τους υπόλοιπους σε ποσοστό 22%. Φαίνεται ότι η γιόγκα μείωσε τους δείκτες άγχους και κατάθλιψης και τις τιμές αρτηριακής πίεσης, βελτιώνοντας δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο βασικός ερυνητής της μελέτης, Δρ Dhanunjaya Lakkireddy (University of Kansas Hospital, Kansas City) θεωρεί πως ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο μειώνονται τα επεισόδια της αρρυθμίας είναι η μεταβολή της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο μέρη του νευρικού συστήματος (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα). Ενδέχεται πάντως η επίδραση της γιόγκα να επιδρά και με επιπλέον τρόπους, όπως μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής και βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Δεν αποκλείεται τέλος οι ασθενείς να ευεργετούνται και από την γενικότερη μεταβολή τρόπου ζωής που συνήθως συνοδεύει την έναρξη των συνεδριών της γιόγκα, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών και την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σχέση άγχους και στρες με τις καρδιακές αρρυθμίες είναι γνωστή, αλά ο Δρ Lakkireddy προχωρά παραπέρα, αναφέροντας πως τα εφτά τσάκρα που αναγνωρίζει ως ενεργειακά κέντρα η γιόγκα ταιριάζουν με την αντίστοιχη περιοχική κατανομή του (αυτόνομου) νευρικού συστήματος.