Προσοχή στην παιδική υπέρταση

Η ανίχνευση υψηλών πιέσεων στην παιδική ηλικία συνδέεται με την ανάπτυξη υπέρτασης κατά την ενήλικίωση καθώς και με ενδείξεις συχνότερης ανάπτυξης πρώιμης αθηροσκληρωτικής πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με την μεγαλύτερη σχετική ανάλυση, η οποία παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο (Λυών, Γαλλία).Πρόκειται για τα αποτελέσματα μετρήσεων της πίεσης και παρακολούθησης περισσότερων από 4.000 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 5-18 ετών τις δεκαετίες του 1970 και 1980 (όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες).

Όσα παιδιά παρουσίασαν υπέρταση ήταν συχνότερα υπερτασικοί ως ενήλικες και παρουσίασαν συχνότερα ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες (αρτηρίες που βρίσκονται στον λαιμό και δίνουν αίμα στον εγκέφαλο) σε έλεγχο με υπερηχογράφημα (triplex).

Η μελέτη, η οποία είναι γνωστή με την κωδική ονομασία i3C, επιβεβαιώνει την στάση διεθνών Καρδιολογικών Ενώσεων, οι οποίες έχουν εκδόσει οδηγίες σχετικές με την ανίχνευση και την αντιμετώπιση της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους. Σε αυτές τις ηλικίες πιέσεις αίματος μεγαλύτερες από 80mmHg (διαστολική) και 120mmHg (συστολική), δηλαδή από 8 (μικρή) και 12 (μεγάλη) πίεση θεωρούνται “προυπέρταση”, όπως ακριβώς και στους ενήλικες, οπότε συστήνεται μεταβολή του τρόπου ζωής, με στόχο την μείωση τους. Η διάγνωση της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους καθορίζεται από σχετικούς πίνακες, που λαμβάνουν υπ’ όψιν το φύλλο, την ηλικία και σωματομετρικά δεδομένα του παιδιού/εφήβου. Η σύσταση, σε περιπτώσεις υπέρτασης, είναι απώλεια βάρους, μεταβολή της δίαιτας και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό το γεγονός πως παιδιά με υπέρταση (στην μελέτη i3C), που είχαν φυσιολογικές τιμές πιέσεως ως ενήλικες είχαν μικρότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο να αναπτύξουν αθηρωματική πλάκα στις καρωτίδες αρτηρίες.