Μία ιδαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά (N Engl J Med, 25 Απριλίου 2013) φιλοξενήθηκε στον (ελληνικό και διεθνή) τύπο ως μήνυμα αποφυγής των αυγών στην διατροφή. Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη.
Η μελέτη συσχέτισε την παρουσία στο αίμα μιας ουσίας (trimethylamine-N-oxide, TMAO) με την στεφανιαία νόσο, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η ουσία αυτή παράγεται από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όντως την βρώση 2 βραστών αυγών ως πηγή λεκιθίνης, η οποία μεταβολίζεται σε TMAO από την χλωρίδα του εντέρου. Η λεκιθίνη όμως, ουσία απαραίτητη για το νευρικό σύστημα, υπάρχει επίσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα, ψάρια, ακόμη και στα μπρόκολα.
Αν τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν μεσοπρόθεσμα είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να συζητάμε για τρόπους παρέμβασης στην εντερική χλωρίδα, με λήψη κατάλληλων αντιβιοτικών, για όσους από εμάς θα φανεί (σε μελλοντικές μελέτες) πως κινδυνεύουμε περισσότερο να αναπτύξουμε στεφανιαία νόσο, λόγω της ουσίας ΤΜΑΟ.
Και τα αυγά; Από χρόνια τα έχουμε περιορίσει στην διατροφή μας, λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη. Είμαστε όμως λιγότερο αρνητικοί απέναντι τους σήμερα, συγκριτικά με παλαιότερα, επειδή ξέρουμε πως οι τιμές της χοληστερίνης μας ανεβαίνουν περισσότερο από τα ζωικά λίπη, που καταναλώνουμε σε κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά και μετατρέπονται από τον οργανισμό σε χοληστερίνη παρά από την “έτοιμη” χοληστερίνη που βρίσκεται στα αυγά. Δεν θα συστήσουμε σε κανέναν, ούτε στον εχθρό μας, να τρώει συχνά από δύο αυγά (όπως στην μελέτη), αλλά μην φαντάζεστε πως η μελέτη, που εμείς οι καρδιολόγοι θα συζητάμε για χρόνια, αφορά στα αυγά!