Ξέρουμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε;

Όσοι καταναλώνουν φαγητό σε ταχυφαγεία (fast food – junk food) υπολογίζουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες πολύ χαμηλότερα από τις πραγματικές, σύμφωνα με ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιατρικού περιοδικού των Βρετανών ιατρών (BMJ, 23 Μαΐου 2013).

Η έρευνα απευθύνθηκε σε περισσότερους από 1.800 ενήλικες, 1.100 εφήβους και 300 παιδιά σχολικής ηλικίας, που επισκέφτηκαν 89 διαφορετικά καταστήματα 6 πολύ γνωστών αλυσίδων στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των Η.Π.Α. Χαρακτηριστικά η μέση πρόσληψη θερμίδων ανά γεύμα ήταν 836 για τους ενήλικες, 756 για τους έφηβους και 733 για τα παιδιά. Η μέση απόκλιση εκτιμώμενης και πραγματικής πρόσληψης ήταν γύρω στις 200 θερμίδες. Διαπιστώθηκε επίσης πως όσο μεγάλωνε η πρόσληψη θερμίδων τόσο αυξανόταν και η απόκλιση της εντύπωσης του πελάτη, σχετικά με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, από την πραγματικότητα.

Η μελέτη χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την θέσπιση υποχρέωσης όλων των αλυσίδων ταχυφαγείων να αναγράφουν τις θερμίδες, οι οποίες περιέχονται στα προιόντα τους. Μία πρακτική που ξεκίνησε στις Η.Π.Α. και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη γενικώτερα.