Ο τρόπος ζωής που περιορίζει τα εμφράγματα μειώνει και τον καρκίνο

Με την εκπλήρωση επτά διαφορετικών στόχων, που προάγουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, υποδιπλασιάζεται επίσης η πιθανότητα καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο μεγαλύτερο καρδιολογικό περιοδικό (Circulation, 18 Μαρτίου 2013). Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων έχει θέσει ώς στόχους προς εκπλήρωση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Η.Π.Α. έως το έτος 2020 (AHA 2020 Initiative):

1. Αποφυγή καπνίσματος (ή διακοπή του καπνίσματος από έτους τουλάχιστον).

2. Επιφάνεια σώματος (δείκτης ενδεχόμενου υπέρβαρου/παχυσαρκίας) < 25 kg/m2

3. Εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης  150 λεπτών τουλάχιστον ή, εναλλακτικά, υψηλής έντασης 75 λεπτών τουλάχιστον.

4. Υγειινή διατροφή, με εκπλήρωση τεσσάρων τουλάχιστον από τις σχετικές διατροφικές οδηγίες (όπως: χαμηλή κατανάλωση άλατος, αποφυγή αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών).

5. Χοληστερίνη αίματος < 200 mg/dL.

6. Πίεση < 120/80 mmHg (12 “μεγάλη”/ 8 “μικρή”).

7. Σάκχαρο αίματος < 100 mg/dL.

Πρόκειται για φιλόδοξους στόχους, αφού μόλις 5% των Αμερικανών πολιτών τους πληρούσε στο σύνολο τους το 2010, έτος που θεσπίστηκαν οι στόχοι για το 2020.

Όταν συγκρίνουμε ανθρώπους που ικανοποιούν τρεις ή τέσσερις (3-4) από τους παραπάνω στόχους με όσους εκπληρώνουν έως δύο (0-2), διαπιστώνουμε ότι οι απώλειες από καρδιαγγειακά νοσήματα στην δεύτερη ομάδα είναι υπερδιπλάσιοι σε διάστημα 11 ετών περίπου.

Η μελέτη που αναφέραμε ανέδειξε μείωση των καρκίνων όσο αυξανόταν η πλήρωση των στόχων, με υποδιπλασιασμό της εμφάνισης καρκίνου όταν εκπληρώνονται στο σύνολο τους.