Μείωση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών με αντιγριπικό εμβολιασμό

Εντυπωσιακή είναι η μείωση της επίπτωσης του μικτού καταληκτικού σημείου (εμφραγμάτων/εγκεφαλικών επεισοδίων/καρδιαγγειακών θανάτων) σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που υποβλήθηκαν σε αντιγριπικό εμβολιασμό σύμφωνα με σχετική μεταανάλυση.Η μελέτη ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Τορόντο 28 Οκτωβρίου 2012) και αφορά μεταανάλυση δεδομένων τεσσάρων (μόλις) κλινικών μελετών, που διενεργήθηκαν μεταξύ 1994 και 2008, τυχαιποιώντας 3.227 υποψήφιους αντιγριπικού εμβολιασμού σε αντιγριπικό εμβόλιο και εικονικό εμβόλιο. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (1 .580 άτομα) δεν είχαν γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά όσοι εμβολιάστηκαν εμφάνισαν 50% μείωση του καταληκτικού σημείου (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακός θάνατος, odds ratio [OR] 0.52; p=0.0002).

Η εξήγηση της ευεργετικής επίδρασης αναζητείται τόσο στη νοσηρότητα της γρίπης σε ευπαθείς ομάδες όσο και στην ενδεχόμενη σχέση φλεγμονής και στεφανιαίας νόσου. Κοινή πάντως είναι η πεποίθηση πως πιθανότατα η συγκεκριμένη μεταανάλυση υπερεκτιμά το μέγεθος της ευεργετικής επίδρασης του αντιγριπικού εμβολιασμού.