Το φύλο και η εθνικότητα του διασώστη μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο στις μουσουλμανικές χώρες σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Σύμφωνα με σχετική μελέτη σε κατοίκους του Μπαχρέιν, η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Ντουμπάι (20 Απριλίιου 2012), οι άνδρες είναι ιδιαίτερα εχθρικοί στο ενδεχόμενο αποκάλυψης του θώρακα των γυναικών συγγενών τους, παρόλο που είναι απαραίτητη κατά την προσπάθεια ανάνηψης.
Φαίνεται μάλιστα πως τα αισθήματα είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, αν ο άρρεν διασώστης είναι αλλοεθνής. Οι γυναίκες που ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας είχαν εντελώς αντίθετη στάση (δεν τις ενοχλούσε η ενδεχόμενη αποκάλυψη του στήθους τους) και πολλοί μουσουλμάνοι καρδιολόγοι, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, διαβεβαίωναν πως η πίστη τους δεν είναι αντίθετη στην αποκάλυψη του γυναικείου σώματος σε περιπτώσεις θανάσιμου κινδύνου.
Επειδή πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μειωμένη επιβίωση γυναικών με καρδιακή ανακοπή, που έχει παρατηρηθεί, να ωφείλεται σε πολιτισμικούς παράγοντες, θεωρήθηκε απαραίτητη τόσο η ενημέρωση του πληθυσμού, όσο και η εκπαίδευση γυναικών, αντί ανδρών, ώστε να υπάρχουν διασώστριες, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή.