Οι γιατροί γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι η εικόνα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού είναι ενδεικτική πολλών διαφορετικών παθολογικών καταστάσεων. Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού μας και μπορούμε να τον δούμε με βυθοσκόπηση.
Στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποιούν την εξέλιξη της τεχνολογίας για να παίρνουν σε 30 δευτερόλεπτα ψηφιακές εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Με την ανάλυση των χαρακτηριστικών των μικρών αγγείων που φαίνονται στις εικόνες αυτές, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη ενδεχόμενης στεφανιαίας νόσου σε ανθρώπους που έχουν πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες και, άρα, υψηλή πιθανότητα να νοσήσουν. Εάν η σχετική μελέτη αποδείξει καλή συσχέτιση της απλής αυτής εξέτασης με την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, θα έχουμε ένα ακόμα εργαλείο πρώιμης διάγνωσης της νόσου. Η αξία του βρίσκεται στην ευκολία της εξέτασης σε σύγκριση με μια δοκιμασία κοπώσεως ή μια αξονική στεφανιογραφία καρδιάς, αφού ολοκληρώνεται σε 30 μόλις δευτερόλεπτα.
Η σχετική είδηση δεν προέρχεται από ιατρικό περιοδικό, αφού η μελέτη μόλις αρχίζει και δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην εφημερίδα Daily Mail.