Ασθενείς με οικογένεια έχουν καλύτερη πορεία

Δεν προκαλεί έκπληξη μελέτη που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό “Heart & Lung” (Μάρτιος 2012), η οποία καταγράφει την καλύτερη πορεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που είναι έγγαμοι.

Είναι συνιθισμένο φαινόμενο στην καθημερινή άσκηση της καρδιολογίας να διαπιστώνουμε την ανεπαρκή συμμόρφωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στις οδηγίες που αφορούν τα φάρμακα τους, αλλά και στην συνιστώμενη διατροφή.

Η μελέτη προέρχεται από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Β. Καρολίνας (Chapel Hill, USA) και αφορά 136 ασθενείς, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρίμηνο, ώστε να διαπιστωθεί αν παίρνουν τα φάρμακα τους όπως πρέπει, και για αρκετά χρόνια στη συνέχεια, καταγράφοντας προσαγωγές και νοσηλείες στο νοσοκομείο.

Δύο στους τρεις έγγαμους ασθενείς (ποσοστό 63%) έπαιρναν τα φάρμακα τους με τρόπο ικανοποιητικό, δηλαδή με σχετικά λίγες απώλειες, ενώ στους άγαμους αυτοί που ακολουθούσαν ικανοποιητικά την αγωγή ήταν λιγότεροι από τους μισούς (ποσοστό 44%). Ως αποτέλεσμα, η πορεία των έγγαμων ασθενών ήταν καλύτερη, αφού ζούσαν μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχετικά ερωτηματολόγια, οι έγγαμοι ασθενείς ανέφεραν πολύ συχνότερα, ότι κάποιο τρίτο πρόσωπο τους θύμισε ή και τους βοήθησε να πάρουν τα φάρμακα τους.