Το μαύρο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα μπορούν να μειώσουν την τάση σύσπασης των αρτηριών και, συνακόλουθα, την αρτηριακή πίεση. Tο τελευταίο φαίνεται να υποστηρίζει μια μικρή σχετική μελέτη άπό το Πανεπιστήμιο του Περθ (Αυστραλία), η οποία παρατήρησε τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης μεταξύ εθελοντών που κατανάλωναν τρία φλυτζάνια μαύρου τσαγιού ημερησίως σε σύγκριση με εθελοντές που νόμιζαν πως τα καταναλώνουν (στην πραγματικότητα κατανάλωναν ουσία με την ίδια όψη και οσμή). Όσοι συμμετείχαν είχαν συστολικές πιέσεις από 115mmHg έως 150mmHg (δηλαδή, “μεγάλη” πίεση 11,5 έως 15).
Η ομάδα των εθελοντών που όντως έπινε μαύρο τσάι παρουσίασε μείωση τόσο της συστολικής (“μεγάλης”) όσο και της διαστολικής (“μικρής”) πίεσης κατά 2-3mmHg, κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε όσους νόμιζαν πως έπιναν μαύρο τσάι. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά αν επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, επειδή αντίστοιχες τιμές αρτηριακής πιέσεως απαντώνται σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού