Ο σακχαρώδης διαβήτης (απλούστερα διαβήτης και συχνά, στην καθομιλουμένη, “το ζάχαρο”) είναι νόσημα, κατά το οποίο ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί κανονικά και αυξάνονται παθολογικά οι τιμές της γλυκόζης (ζαχάρου) στο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη, αυτός που ξεκινά ενωρίς, συνήθως από την παιδική ηλικία και χρειάζεται πάντοτε να χορηγείται ινσουλίνη, ώστε να αποκατασταθεί η μεταβολική λειτουργία (Διαβήτης τύπου Ι) και αυτός που εμφανίζεται αργότερα στη ζωή και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χορήγηση ινσουλίνης, εκτός από τις βαρύτερες μορφές του (Διαβήτης τύπου ΙΙ).
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη και συνδέεται με την μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλές από τις περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ υποχωρούν χάρις στην αλλαγή τρόπου ζωής, με φυσική δραστηριότητα, σωστή διατροφή και συνακόλουθη απώλεια κιλών.
Οι μεταβολικές διαταραχές του διαβήτη επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά την υγεία των αρτηριών όλου του σώματος, με επιπτώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος), τις καρωτίδες αρτηρίες του λαιμού (εγκεφαλικά επεισόδια), τις αρτηρίες των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των κάτω άκρων (περιφερική αρτηριοπάθεια με πόνο στο βάδισμα) και των ματιών (αμφιβληστροειδοπάθεια).