Παχύσαρκο αγόρι

Θέλω να σας ρωτήσω για το παιδί μου, ένα αγόρι 11 ετών. Ζυγίζει 68 κιλά (είναι ψηλό παιδί, το ύψος του είναι περίπου 1.50 μέτρα) και ο σύζυγός μου επιμένει να του κάνουμε δίαιτα. Προσωπικά δεν νοιώθω καλά να του στερήσω τροφές, γιατί βρίσκεται στην ανάπτυξη. Χρειάζομαι ειδικό; Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ.

Το παιδί σας θεωρείται παχύσαρκο και αυτό επιδρά αρνητικά στην υγεία του. Είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει σε αποδεκτό σωματικό βάρος, χάνοντας γύρω στα 15-20 κιλά. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά, χωρίς περιορισμό των θρεπτικών συστατικών στην δίαιτα του παιδιού. Μία καταγραφή της δίαιτας του παιδιού σας πιθανότατα θα οδηγήσει στον εντοπισμό τροφών υψηλής θερμιδικής και χαμηλής διατροφικής αξίας, π.χ. τροφές τύπου snack (γαριδάκια, πατατάκια, fast food, κ.λ.π.).

Ο περιορισμός των τροφών αυτών και η εισαγωγή της άσκησης στις συνήθειες του θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην απόκτηση τόσο σωστού βάρους, όσο και ενός υγειινού τρόπου ζωής. Καλό είναι μάλιστα, ο υγειινός τρόπος ζωής να υιοθετηθεί από ολόκληρη την οικογένεια, με διπλό όφελος: αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του πάχους του παιδιού και ευνοική τροποποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για όλα τα μέλη της οικογένειας.