Νεότερες δημοσιεύσεις
Θα βοηθούσε η παγίωση της χρήσης μάσκας εντός νοσηλευτικών δομών;

Παρά την ύπαρξη και διαφορετικών προσεγγίσεων, η γενικευμένη χρήση μάσκας από δεν θεωρείται πως προφυλάσει και αποθαρύνεται ως πρακτική στον γενικό πλυθησμό (ίδε σχετικά). Τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά όσον αφορά σε υγειονομικές δομές.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοσκομεία φορούν μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς στα πλαίσια του λεγόμενου PPE (Personal Protective Equipment). Σε πρόσφατη δημοσίευση στο N Engl J Med παρατίθενται επιχειρήματα για την πιθανότητα μείωσης της μετάδοσης του ιού από τη γενικευμένη χρήση (απλής χειρουργικής) μάσκας του προσωπικού σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται η μείωση της μετάδοσης του ιού από ήδη προσβεβλημένο προσωπικό, με ελαφρά συμπτωματολογία, τόσο σε ασθενείς όσο και σε συναδέλφους. Αναγνωρίζεται πως η πιθανότητα αυτή εξερτάται κατά πολύ από την διάχυση του ιού στην κοινότητα, όπως επίσης πως μπορεί τελικώς να λειτουργήσει αρνητικά, αν ατονήσουν όλα τα πρωτεύοντα μέτρα προστασίας (απόσταση και συχνό πλύσιμο χεριών, καθώς και απολύμανση επιφανειών).

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας είναι και η ψυχολογική ανάγκη του προσωπικού, ακόμα και αν δεν υφίστανται πειστικά δεδομένα, πως όντως προστατεύει.

 

 

Δείτε περισσότερα...
Ανάλυση από δεδομένα στην Κίνα και σύγκριση με προηγούμενους κορωνοιούς

Η θνητότητα του COVID19 είναι δύσκολο να υπολογιστεί, επειδή δεν γνωρίζουμε τον παρανομαστή του κλάσματος, δηλαδή το σύνολο των προσβεβλημένων ατόμων στον πληθυσμό. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet αναλύεται η θνητότητα ως ποσοστό των διαγνωσθεντων με τη νόσο ασθενών (case fatality ratio), που έχει ιδιαίτερη αξία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συνολική θνητότητα στους νοσούντες υπολογίζεται σε 1,38%, πολύ χαμηλότερη από αυτή του SARS (14-15%), αλλά και πολύ υψηλότερη από αυτήν της γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες δεν διαφέρει ουσιωδώς από την κοινή γρίπη, με πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτων, μικρότερα του 0,1%. Στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ανέρχεται στο 0,3%, στα 50-54 στο 1,3%, ενώ στα 70-74 έτη αγγίζει το 8,6% και στους νοσούντες άνω των 80 ετών φτάνει το 13,4%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Χρήση Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου την εποχή του COVID19

Το American College of Cardiology (ACC) και η Society of Coronary Angiography and Intervention (SCAI) εξέδωσαν τις πρώτες οδηγίες για την τροποποίηση της χρήσης του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην εποχή της επιδημίας του κορωνοιού COVID19.
Σε αυτές επισημαίνεται η πρόθεση αναβολής των μη επειγόντων παρεμβάσεων, ώστε να διατίθενται τόσο κλίνες όσο και το απαραίτητο προστατευτικό υλικό (Personal Protective Equipment, PPE) στις αναγκαίες περιπτώσεις. Σημειώνεται παράλληλα πως η κρίση για όσους ασθενείς δεν επείγει η παρέμβαση βαρύνει τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αποφευχθεί η στέρηση κάποιας παρέμβασης, που αποδειχθεί αναγκαία μεταγενέστερα.
Όσον αφορά στα οξέα εμφράγματα με ανάσταση του ST (STEMI) προκρίνεται η χρήση πρωτογενούς αγγειοπλαστικής ως πρώτη επιλογή, με εξαίρεση μικρής έκτασης κατώτερα ΟΕΜ, με λήψη σειράς προστατευτικών μέτρων όσον αφορά τον χρονισμό, ενδεχόμενη διασωλήνωση ή ανάγκη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα χωρίς ανάσταση του ST (nonSTEMI) πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα με τον σχετικό κίνδυνο,λαμβάνοντας υπ όψιν και το ενδεχόμενο παρουσίας μυοκαρδίτιδας από τον COVID19.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δείτε περισσότερα...
Τι άλλαξε στις επεμβάσεις για ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδας

Η επίδραση της ανάπτυξης της διαδερμικής τοποθέτησης αορτικής βαλβίδας (Transcatheter Aortic Valve Replacement, TAVR) στην αντιμετώπιση ασθενών με στένωση αορτής καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσίευση στο N Engl J Med (more…)

Δείτε περισσότερα...
123..
«
»