Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής

Έχει αποδειχθεί η αύξηση της στεφανιαίας νόσου και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Τελευταία δεδομένα αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση της έκθεσης στον καπνό τρίτων και στα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Πρόκειται για μελέτη σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας από 40 έως 69 ετών, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Αρρυθμιολογίας της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες είχαε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, κατά μέσο όρο για 2 περίπου ώρες εβδομαδιαίως, και εμφάνισε συχνότερα (κατά 6%) κολπική μαρμαρυγή. Η επίδραση ήταν εντονώτερη όσο η έκθεση αυξανόταν. Για συμμετέχοντες που έφταναν σε σχεδόν οκτώ ώρες έκθεσης η αύξηση ήταν μεγαλύτερη (11%).

Από την ανάλυση είχαν εξαιρεθεί καπνιστές και ασθενείς που είχαν ήδη βπαρουσιάσει κολπική μαρμαρυγή και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές μέθοδοι, που απέκλεισαν άλλους παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της αρρυθμίας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης.