Ανοικτές αρτηρίες μετά το μπαιπάς

Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πως παραμένουν ανοιχτές οι αρτηρίες της καρδιάς. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τον Απρίλιο του 1998 έκανα τριπλό μπαι μπάς. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να παραμένουν οι αρτηρίες ανοικτές;

Οι τρόποι που έχουμε για να κρατάμε τις αρτηρίες μας ανοικτές είναι ίδιοι είτε έχουμε υποβληθεί σε κάποια επέμβαση (μπαλονάκι, μπαιπάς) είτε όχι: αποφεύγουμε όλους τους παράγοντες που βουλώνουν μακροπρόθεσμα τις αρτηρίες, δηλαδή το κάπνισμα, τις υψηλές πιέσεις, καθώς και τις υψηλές τιμές χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα, φροντίζουμε να περπατάμε και να μην καταναλώνουμε ζωικά λίπη στην διατροφή μας.

Για όλα τα παραπάνω μπορεί να χρειαστούμε και φαρμακευτική αγωγή, π.χ. για την ρύθμιση της πίεσης μας ή του σακχάρου. Θα παίρνουμε οπωσδήποτε κάποια στατίνη, φάρμακο που μειώνει τα επίπεδα της “κακής”, LDL χοληστερίνης και την ασπιρίνη, φάρμακα που κρατούν τις αρτηρίες ανοικτές, μειώνοντας την πιθανότητα ενός εμφράγματος.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα δικά σας αγγεία. Τα μοσχεύματα που τοποθετήθηκαν κατά την χειρουργική επέμβαση το 1998 έχουν την δική τους πορεία, ανάλογα αν είναι αρτηριακά (αρτηρίες του θώρακα: δεξιά και αριστερή έσω μαστική αρτηρία είτε αρτηρίες του καρπού: κερκιδικές αρτηρίες) ή φλεβικά (κομμάτια φλέβας από το πόδι). Τα αρτηριακά μένουν ανοικτά σε ποσοστά από 80% έως και 95%, ενώ τα φλεβικά σε ποσοστά χαμηλότερα, γύρω στο 50% στην δεκαετία. Όταν, 14 χρόνια μετά το μπαιπάς, δεν έχουμε συμπτώματα στις καθημερινές μας δραστηριότητες και δεν εμφανίζεται ισχαιμία της καρδιάς σε κάποια από τις λειτουργικές δοκιμασίες (δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, stres echo), είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία μας και καθορίζουμε την φαρμακευτική μας αγωγή, με τους κανόνες που αναφέραμε παραπάνω.