Η χρήση μαριχουάνας προστατεύει από διαβήτη
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης σε μεγάλο αριθμό αμερικανών πολιτών

Η ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη ανακόπτεται από την χρήση ινδικής κάνναβης, σύμφωνα με μελέτη στον αμερικανικό πληθυσμό, η οποία δημοσιεύεται σε ένα από τα εγκυρότερα παγκοσμίως ιατρικά περιοδικά (American Journal of Medicine, 16 Μαίου 2013).

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Harvard σε περισσότερους από 4.500 αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα καταγραφής της υγείας και των διατροφικών συνηθειών στις Η.Π.Α. (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES). Οι 579 χρήστες μαριχουάνας είχαν μικρότερη επίπτωση διαβήτη από όσους (2.103) δεν κάπνισαν ποτέ (1.975 είχαν καπνίσει περιστασιακά στο παρελθόν).

Τα αποτελέσματα της μελέτης θέτουν επί τάπητος το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά η τετραυδροκανναβινόλη (η ουσία της ινδικής κάνναβης) σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή σε πάσχοντες από διαβήτη, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Η ιατρική χρήση συνθετικής τετραυδρονκαναββινόλης, κυρίως για την αντιμετώπιση έντονης ναυτίας και πόνου σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία ή ασθενείς με AIDS, έχει ήδη νομοθετηθεί σε 19 πολιτείες των Η.Π.Α., ενώ βρίσκεται υπό διαβούλευση η υιοθέτηση της σε 10 ακόμα πολιτείες, στις οποίες σήμερα απαγορεύεται.

Φαίνεται πως ενώ γνωρίζουμε πολλά για την επίδραση της τετραυδροκανναβινόλης στο νευρικό μας σύστημα, αγνοούμε σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις της, όπως αυτή στον ανθρώπινο μεταβολισμό,  όπως καταδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη.