Απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ανήλικους
Πρόταση της αρμόδιας Επιτρπής Τροφίμων και Φαρμάκων στις Η.Π.Α.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e cigarette) ίσως αντιμετωπίσει κανονιστικές διατάξεις που θυμίζουν τους περιορισμούς του κλασσικού, αρχής γενομένης από την προτεινόμενη ρύθμιση της Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA).

Αυτό που προτείνεται είναι η απαγόρευση πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους, συνυπολογίζοντας την κυκλοφορία πολλών διαφορετικών προϊόντων με γεύσεις, δελεαστικές σε νεαρές ηλικίες, καθώς και την αναμφισβήτητη βλάβη της υγείας από τα e cigarette. Η τελευταία βασίζεται τόσο στην περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη, όσο και στην άγνοια μας όσον αφορά σε ενδεχόμενη βλαπτική επίδραση άλλων ουσιών, που εισπνέει ο χρήστης.

Παρόλο που η ρύθμιση ακούγεται ως λογική, υπάρχουν αντιδράσεις σε ενδεχόμενη γενικότερη απαγορευτική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού το τελευταίο θεωρείται από πολλούς ως μικρότερο κακό από το κλασσικό. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν θιασώτες της ευνοϊκής μεταχείρισης των e cigarette, προβάλλοντας την συμβολή τους στην απομάκρυνση των καπνιστών από τα κλασσικά τσιγάρα, αλλά και πολλοί που θα ήθελαν θέσπιση απαγορευτικών διατάξεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εφάμιλλες αυτών που ισχύουν για τα κλασσικά. Ως αποτέλεσμα η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται με περίσκεψη από τους πρώτους, ενώ θεωρείται δειλό ξεκίνημα από τους δεύτερους.

Η FDA ανοίγει ένα κεφάλαιο ρυθμίσεων όσον αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς να έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα από μελέτες. Δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να μας προφυλάξουν από την εντονότατη παρουσία απόψεων που καθορίζονται από ιδεολογική προσέγγιση στον σχετικό διάλογο.