Καρδιακά επεισόδια σε νεαρούς χρήστες μαριχουάνας

Ίσως η χρήση ινδικής κάνναβης να μην είναι όσο αθώα πιστεύουμε, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο έγκυρου καρδιολογικού περιοδικού (Journal of the American Heart Association).

Πρόκειται στην ουσία για καταγραφή δυσάρεστων περιστατικών σε πληθυσμό χρηστών μαριχουάνας, όπως αυτές καταγράφονται από δίκτυο στην Γαλλία (French Addictovigilance Network), η οποία καταδεικνύει αύξηση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, αλλά και άλλων επεισοδίων από τα αγγεία του σώματος, σε νεαρούς χρήστες μαριχουάνας. Η πλειοψηφία των επεισοδίων παρατηρήθηκε σε άνδρες και μία στις τέσσερις φορές ήταν θανατηφόρο.

Η συσχέτιση με την χρήση ινδικής κάνναβης δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί, αφού οι χρήστες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν καπνιστές τσιγάρων, που μπορεί από μόνο του να εξηγήσει τα επεισόδια. Δεν είναι επίσης εύκολο να καθοριστεί η έκταση του φαινομένου: στην μελέτη αναφέρονται 35 περιπτώσεις στα έτη 2006-2010, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό χρηστών ινδικής κάνναβης στην Γαλλία. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως η πραγματική αξία της ανακοίνωσης είναι να μας οδηγήσει στην διεξαγωγή μελετών, που θα μπορούν να απαντήσουν στις ανησυχίες που δημιούργησε.

Ανησυχίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., όπου πολλές πολιτείες είναι πρόθυμες να νομιμοποιήσουν την χρήση ινδικής κάνναβης, βασισμένες στα ευεργετικά της αποτελέσματα σε χρόνιο πόνο και νευρολογικές νόσους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.