Τα χάπια ασβεστίου επιδρούν αρνητικά στην υγεία της καρδιάς

Η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου φαίνεται πως αυξάνει την πιθανότητα καρδιακού θανάτου. Σύμφωνα με μελέτη που παρακολούθησε 61.433 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες στην Σουηδία για 19 χρόνια (ηλεκτρονική δημοσίευση στο BMJ, 13 Φεβρουαρίου 2013) οι καρδιακοί θάνατοι είναι υπερδιπλάσιοι σε γυναίκες που ελάμβαναν χάπια συμπληρώματος ασβεστίου, με συνολική ημερήσια πρόσληψη 1,4 γραμμάρια ή περισσότερο. Ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου έως τα 1,3 γραμμάρια επιτυγχάνεται εύκολα με κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών ουσιών (μία μερίδα γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι ή 30-40 γραμ. κίτρινο τυρί) και αποτελεί επιδίωξη στην εφηβική ηλικία, κατά την ανάπτυξη του σκελετού.

Ημερήσια πρόσληψη που υπερβαίνει αυτά τα επίπεδα (1,4 γραμμάρια και περισσότερο) είναι συχνή σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες λαμβάνουν συμπλήρωμα ασβεστίου σε χάπια, στοχεύοντας στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης και την αποφυγή καταγμάτων. Η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι η πρώτη που λειτουργεί ως “καμπανάκι” καρδιακής επικινδυνότητας της χορήγησης συμπληρωμάτων ασβεστίου, πρόκειται όμως για την μεγαλύτερη σχετική μελέτη με ιδιαίτερα πειστικά συμπεράσματα. Αξιοσημείωτο δε είναι πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα πειστικά στοιχεία από σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου μειώνει την επίπτωση καταγμάτων, παρόλο που αυτός είναι ο λόγος της χορήγησης τους.