Αύξηση καρδιακής θνητότητας από την χορήγηση χαπιών συμπληρώματος ασβεστίου
Τα αποτελέσματα σουηδικής μελέτης σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες επιβεβαιώνουν ανησυχητικές ενδείξεις προηγούμενων μελετών

Φαίνεται πως η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου επιδρά αρνητικά στην καρδιακή θνητότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης κοορτής σε 61.433 Σουηδές, με μέση παρακολούθηση 19 έτη, στα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου (>1.400mg ημερησίως) παρατηρήθηκε υπερδιπλάσια θνητότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια (HR 2.14, 95% CI 1.48-3.09).

Από την μελέτη (ηλεκτρονική δημοσίευση στο BMJ, 13 Φεβρουαρίου 2013) δεν αναδεικνύεται αντίστοιχη επιβάρυνση στην θνητότητα από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Φαίνεται μάλιστα πως γυναίκες στα υψηλά επίπεδα πρόσληψης  (>1.400mg ημερησίως) από χορήγηση χαπιών ασβεστίου είχαν υπερδιπλάσια ολική θνητότητα από γυναίκες με υψηλή συνολική πρόσληψη ασβεστίου μόνο από την δίαιτα.

Πρόκειται για το ισχυρότερο μέχρι σήμερα αρνητικό μήνυμα εναντίον της χορήγησης χαπιών συμπληρώματος ασβεστίου, μία πρακτική που συνηθίζεται για να αποφύγουμε τα κατάγματα του ισχίου, χωρίς ποτέ να έχει αποδειχθεί πως τα μειώνει.