Παρά την ύπαρξη και διαφορετικών προσεγγίσεων, η γενικευμένη χρήση μάσκας από δεν θεωρείται πως προφυλάσει και αποθαρύνεται ως πρακτική στον γενικό πλυθησμό (ίδε σχετικά). Τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά όσον αφορά σε υγειονομικές δομές.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοσκομεία φορούν μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς στα πλαίσια του λεγόμενου PPE (Personal Protective Equipment). Σε πρόσφατη δημοσίευση στο N Engl J Med παρατίθενται επιχειρήματα για την πιθανότητα μείωσης της μετάδοσης του ιού από τη γενικευμένη χρήση (απλής χειρουργικής) μάσκας του προσωπικού σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται η μείωση της μετάδοσης του ιού από ήδη προσβεβλημένο προσωπικό, με ελαφρά συμπτωματολογία, τόσο σε ασθενείς όσο και σε συναδέλφους. Αναγνωρίζεται πως η πιθανότητα αυτή εξερτάται κατά πολύ από την διάχυση του ιού στην κοινότητα, όπως επίσης πως μπορεί τελικώς να λειτουργήσει αρνητικά, αν ατονήσουν όλα τα πρωτεύοντα μέτρα προστασίας (απόσταση και συχνό πλύσιμο χεριών, καθώς και απολύμανση επιφανειών).
Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας είναι και η ψυχολογική ανάγκη του προσωπικού, ακόμα και αν δεν υφίστανται πειστικά δεδομένα, πως όντως προστατεύει.