Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην υγεία

Μία ακόμα επιβεβαίωση για την ευεργετική επίδραση της διατροφής που περιέχει ξηρούς καρπούς βρίσκουμε σε μελέτη που δημοσιεύεται σε ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως (N Engl J Med). Φαίνεται πως κατανάλωση ξηρών καρπών μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις απώλειες, από οποιαδήποτε αιτία, κατά 10% περίπου, με αύξηση της ωφέλειας όσο η κατανάλωση αυξάνεται.

Πρόκειται για αξιολόγηση δεδομένων από δύο μεγάλες μελέτες, που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980 σε νοσηλεύτριες και ιατρούς στις Η.Π.Α., συλλέγοντας λεπτομερή στοιχεία τόσο για την διατροφή τους όσο και για τις υπόλοιπες συνήθειες τους (όπως άσκηση και κάπνισμα) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Από την παρακολούθηση 115.000 συμμετεχόντων στις δύο αυτές μελέτες για διάστημα έως 30 έτη, διαπιστώθηκαν λιγότερες απώλειες σε όσους κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, έως και κατά 20%, όταν η κατανάλωση ήταν καθημερινή.

Σε μελέτες όπως αυτή δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι πως οι απώλειες μειώθηκαν πράγματι λόγω της κατανάλωσης ξηρών καρπών, αφού οι ίδιοι άνθρωποι είχαν μια πιο υγιεινή δίαιτα, γυμνάζονταν συχνότερα, ενώ κάπνιζαν λιγότερο συχνά από όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Φαίνεται πάντως πως αυτή η μείωση αναχωρήσεων κατά 10-20% ήταν επιπλέον όφελος όσων κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, αφού δηλαδή αφαιρέσουμε το όφελος που περιμένουμε να έχουν από τις υπόλοιπες υγιεινές τους συνήθειες.