Κέντρα υγιεινής διατροφής κοντά σε σχολεία: μία ωφέλιμη συνθήκη!

Η επίπτωση παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους συνδέεται με την ύπαρξη κέντρων, που παρέχουν υγιεινές τροφές (φρούτα, λαχανικά, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά) σε κοντινή απόσταση από τα σχολεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (American Public Health Association) στην Βοστώνη.

Η ανάλυση αφορά 13.000 μαθητές σε 33 διαφορετικά σχολεία της Πολιτείας New Jersey των Η.Π.Α. και έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα. Σε μια απόσταση 400 μέτρων από τα σχολεία υπήρχαν πολύ συχνότερα μικρά μαγαζιά (convenience stores, 2,75 κατά μέσο όρο) και εστιατόρια (3,68 κατά μέσο όρο) από μαγαζιά με υγιεινές τροφές (0,34 κατά μέσο όρο). Παρατηρήθηκε διαρκής αύξηση του σωματικού βάρους των μαθητών και της παρουσίας παχυσαρκίας όσο μεγάλωνε η απόσταση του κέντρου με υγιεινές τροφές από το σχολείο.

Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, επειδή αποδεικνύει πως δεν φθάνει να γνωρίζουμε τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, πρέπει και να είναι προσιτές.