Άσκηση, το καλύτερο φάρμακο!

Η άσκηση ωφελεί όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο όσο (ή και περισσότερο) οι συνήθεις φαρμακευτικές θεραπείες, σύμφωνα με ανάλυση διαφορετικών μελετών από το London School of Economics και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό των Βρετανών ιατρών (British Medical Journal).

Η μείωση των ανθρώπινων απωλειών ήταν παραπλήσια με την άσκηση όπως με καθένα από τα βασικά φάρμακα, που θεωρούνται απαραίτητα σε ασθενείς μετά από ένα έμφραγμα. Στην περίπτωση ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το όφελος της άσκησης δείχνει να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των φαρμάκων.

Τα δεδομένα προέρχονται από αξιολόγηση 12 διαφορετικών αναλύσεων από ομαδοποιημένες σχετικές μελέτες που εκτίμησαν το όφελος διαφορετικών φαρμάκων και 4 αναλύσεων που αξιολόγησαν τα οφέλη της άσκησης. Παρόλο που αφορούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών (14.716) η σύγκριση δεν είναι άμεση, οπότε τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Αναδεικνύουν όμως την ανάγκη περισσότερων και διεξοδικότερων μελετών, οι οποίες αξιολογούν τα οφέλη της άσκησης, καθώς και την ανάγκη να εξηγούμε την μεγάλη αξία της στους ασθενείς.