Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος διπλά επιζήμια στην εμφάνιση εμφραγμάτων

Η μετατροπή των ζωικών λιπαρών που περιέχει σε χοληστερίνη δεν είναι ο μοναδικός τρόπος, με τον οποίο αυξάνομε την πιθανότητα να αποκτήσουμε έμφραγμα καταναλώνοντας κόκκινο κρέας. Σύμφωνα με έρευνα της Cleveland Clinic (Natural Medicine, 7 Απριλίου 2013) η καρνιτίνη, που υπάρχει σε αφθονία στα κόκκινα κρέατα, επίσης προάγει τη νόσο των αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαία νόσος).Η μελέτη εξετάζει τον ρόλο της καρνιτίνης και της μετατροπής της σε μια αμίνη (trimethylamine-N-oxide: TMAO), η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος. Η ΤΜΑΟ παράγεται από βακτηρίδια στο παχύ έντερο όσων καταναλώνουν κόκκινα κρέατα, με αποτέλεσμα τόσο το έμφραγμα, όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση της καρνιτίνης.

Φαίνεται μάλιστα πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μακροχρόνια προδιαθέτει το παχύ έντερο στην παραγωγή ΤΜΑΟ, αφού η ίδια κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε φυτοφάγους δεν προάγει την παραγωγή της, όπως συμβαίνει σε ανθρώπους, οι οποίοι παραδοσιακά καταναλώνουν κρέας.