Γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα στα 40 σώζονται!

Δεν είναι ποτέ αργά να κόψεις το κάπνισμα, όπως επιβεβαιώνεται σε μεγάλη επιδημιολογική μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οσες Βρετανίδες έκοψαν το κάπνισμα είχαν μόλις 3-10% αυξημένη θνητότητα συγκριτικά με όσες δεν κάπνισαν ποτέ, ακόμα και για διακοπή σε ηλικία μεταξύ 35-45 ετών. Οσες Βρετανίδες, αντίθετα, παρέμειναν καπνίστριες είχαν τριπλάσια θνητότητα (200% αύξηση) συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet (27 Οκτωβρίου 2012) αφορά 1.300.000 Βρετανίδες μέσης ηλικίας 55 ετών με παρακολούθηση 12 ετών (κατά μέσο όρο). Οι καπνίστριες πάσχουν συχνότερα από 23 γνωστές, θανατηφόρες νόσους, με αποτέλεσμα οι μη καπνίστριες να ζουν (κατά μέσο όρο) 11 χρόνια περισσότερο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμα και γυναίκες που κάπνιζαν λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν διπλάσια θνητότητα από τις μη καπνίστριες.

Το ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα είναι πως γυναίκες που έκοψαν το κάπνισμα σε ηλικία 25-34 ετών είχαν πολύ μικρή αύξηση θνητότητας συγκριτικά με όσες δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ και σε διακοπή καπνίσματος σε ηλικία 35-45 ετών οι θάνατοι ήταν κοντά στις μη καπνίστριες, απέχοντας παρασάγγας από την επιβίωση όσων γυναικών συνέχισαν να καπνίζουν.