Τα οφέλη της καρδιάς από κατοικίδια ζώα

Τα κατοικίδια ζώα φαίνονται να μειώνουν την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου σε όσους δεν έχουν σχετικό ιστορικό, ενώ δεν αποκλείεται να αυξάνουν και τα χρόνια ζωής ανθρώπων που έχουν ιστορικό της νόσου. Αυτό είναι το συμπέρασμα επιτροπής ειδικών της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολόγων (American Heart Association, AHA) μετά από ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας. Στις σχετικές μελέτες η παρουσία κατοικιδίου, κυρίως σκύλου, αυξάνει την μέση σωματική άσκηση του κατόχου του, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα παχυσαρκίας. Τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στην αποφυγή ανάπτυξης και εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται πως δεν συστήνεται σε πάσχοντες ή ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τη νόσο να αποκτήσουν κατοικίδιο, όπως συστήνεται η άσκηση ή η σωστή διατροφή.

Η ευεργετική επίδραση της παρουσίας κατοικιδίου πιθανόν να εξηγείται τόσο από την κινητοποίηση του κατόχου ενός σκύλου να βγει από το σπίτι και να περπατήσει, καθώς και από μείωση του στρες και την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει το κατοικίδιο στον κάτοχο του.