Στο Παγκόσμιο Καρδιολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του Πανεπιστημίου Harvard (Dr Thomas Gaziano) σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις από ενδεχόμενα μέτρα περιορισμού του αλατιού στις τροφές.
Υπολογίστηκε πως μείωση του αλατιού στις επεξεργασμένες τροφές κατά 10%, με παράλληλη αύξηση της φορολόγησης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα μειώσει κατά 3% τις απώλειες από έμφραγμα και εγκεφαλικό σε 19 αναπτυσόμενες χώρες, τις οποίες αφορούσε η μελέτη. Η αναμενόμενη ευεργετική επίδραση ωφείλεται στην συσχέτιση κατανάλωσης αλατιού με υψηλές τιμές πίεσης στο γενικό πληθυσμό. Χαμηλότερες τιμές πίεσης οδηγούν σε λιγότερα εγκεφαλικά και εμφράγματα.
Αν τα αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες (κάποιες, όπως η Μ. Βρετανία ήδη τα εφαρμόζουν) θα μπορούσαμε να αποφύγουμε 500.000 ανθρώπινες απώλειες κάθε χρόνο. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον θα πειστεί η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει τα (ιδιαίτερα υψηλά) ποσοστά άλατος στις επεξεργασμένες τροφές και οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν σχετικούς φόρους. Μέχρι τότε, άποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές και, όταν η πίεση μας δεν είναι χαμηλή, αποφεύγουμε γενικά το αλάτι.