Προσοχή στον οβελία και στην …κρασοκατάνυξη!

Τις ημέρες του Πάσχα στα Επείγοντα Ιατρεία φιλοξενούνται συχνά υγιείς ενήλικες, που νοιώθουν “σαν η καρδιά τους να θέλει να βγει από το στήθος τους”. Ο λόγος που προκελεί αυτό το αίσθημα είναι συνήθως μια αρρυθμία, η κολπική μαρμαρυγή, η οποία μπορεί να προκληθεί αιφνιδίως σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, εξ αιτίας κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος και, δευτερευόντως, μεγάλων ποσοτήτων τροφής.

Η αύξηση των παροξυσμών αρρυθμιών κατά τις εορταστικές περιόδους είναι γνωστή στους καρδιολόγους ως “καρδιολογικό σύνδρομο των εορτών” (holiday heart syndrome), ονομασία που του έδωσαν οι αμερικανοί ιατροί που πρώτοι το περιέγραψαν το 1978 (περιοδικό Am Heart J). Ο κυριότερος λόγος εκδήλωσης αρρυθμίας σε υγιείς ενήλικες, χωρίς οργανικό καρδιακό πρόβλημα, κατά τις εορταστικές περιόδους είναι η υπερβάλλουσα κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η βαρυστομαχιά μετά από σχετική τραπεζοκατάνυξη και οι απότομες μεταβολές στις ώρες του ύπνου λειτουργούν ως υποβοηθητικοί παράγοντες.

Συνήθως η αρρυθμία υποχωρεί σχετικώς εύκολα, παρόλο που συχνά θα χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο και αγωγή με φάρμακα. Παρόλο που τα επεισόδια αυτά θεωρούνται “αθώα” συγκρινόμενα με αντίστοιχα που ωφείλονται σε οργανικές καρδιοπάθειες, είναι ικανά να αναστατώσουν τις γιορτινές ημέρες των πασχόντων αλλά και του στενού τους περίγυρου. Ας θυμόαμστε λοιπόν πως το οινόπνευμα “ευφραίνει καρδίαν”, φτάνει να μην υπερβάλουμε!