Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ασπίδα για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ανάλυση 22 διαφορετικών μελετών, που αφορούν χιλιάδες συμμετέχοντες, επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση της παρουσίας τροφών πλούσιων σε ίνες στην καθημερινή μας διατροφή (British Medical journal). Συγκεκριμένα ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μειώνεται κατά 10% περίπου για κάθε 7 γραμμάρια ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μία μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με μία μερίδα όσπρια ή σε 2-4 περίπου μέρη φρούτων και λαχανικών. Η ωφέλεια αρχίζει να φαίνεται με την ημερήσια κατανάλωση των πρώτων 7 γραμμαρίων ινών και αρθροίζεται όσο η κατανάλωση αυξάνεται. Φαίνεται πως δεν μεταβάλλεται αναλόγως με την προέλευση των ινών (δημητριακά, φρούτα ή λαχανικά).