Ιδιαιτέρως ενθαρυντικά για την διαδερμική αντιμετώπιση οξείας ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης μελέτης IMPROVE (Immediate Management of Patients with Rupture: Open Versus Endovascular Repair), που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του BMJ.
Η μελέτη έλαβε χώρα σε 30 κέντρα (29 στην Μ. Βρεττανία και 1 στον Καναδά), τυχαιοποιώντας 613 ασθενείς είτε σε χειρουργική είτε σε διαδερμική αντιμετώπιση. Η δεύτερη θεωρήθηκε δυνατή στα 2/3 περίπου των ασθενών (174 από τους 275 που αρχικά τυχαιοποιήθηκαν να αντιμετωπιστούν με διεδερμική τοποθέτηση stent), με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.
Η διαδερμική αντιμετώπιση είχε εφάμιλλα αποτελέσματα με την χειρουργική, όσον αφορά την θνητότητα (36,4% στην διαδερμική, 40,6% στην χειρουργική αντιμετώπιση σε παρακολούθηση 30 ημερών, p=0,31). Τα αποτελέσματα διευκολύνουν πολύ την αντιμετώπιση των ασθενών με ρήξη ανευρύσματος, αφού υποδεικνύουν πως η πλειοψηφία τους μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως στο εργαστήριο, χωρίς να χρειάζεται μεταφορά σε υπερεξειδικευμένα κέντρα, απαραίτητη για την χειρουργική προσέγγιση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στην υποομάδα των γυναικών η διαδερμική αντιμετώπιση φάνηκε πως υπερέχει της χειρουργικής. Συγκεκριμένα ο Σχετικός Κίνδυνος ήταν 0,44 (διαστήματα αξιοπιστίας 0,22 με 0,91) ενώ στην ομάδα των ανδρών δεν ανιχνεύεται σημαντική διαφορά (Σχετικός Κίνδυνος: 1,18 με διαστήματα αξιοπιστίας: 0,80με 1,75).