Τα αλλαντικά μειώνουν την ανδρική γονιμότητα

Δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος, όπως αλαντικά, μπέικον ή λουκάνικα επιδρούν αρνητικά στην υγεία του ανδρικού σπέρματος, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία ανακοινώθηκε σε ιατρικό συνέδριο.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 156 άνδρες, που επισκέφθηκαν ένα κέντρο γονιμότητας στην Βοστώνη, συγκρίνοντας την ποσότητα υγιούς σπέρματος για διαφορετικές δίαιτες. Κατανάλωση ενός κομματιού μπέικον (ή λουκάνικου) ημερησίως οδηγούσε σε μείωση του υγιούς σπέρματος κατά το ένα τρίτο συγκριτικά με τον μέσο όρο. Αντιθέτως άνδρες που έτρωγαν συχνά ψάρια όπως ο τόνος ή ο σολωμός είχαν τα υγιέστερα σπέρματα στην μελέτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διατροφή συσχετίζεται με την ανδρική γονιμότητα, κυρίως μέσω της επίδρασης σε γενικότερη πάθηση των αγγείων, αλλά και στην ποιότητα του σπέρματος. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης πάντως ενοχοποιούν συγκεκριμένες συνθετικές ορμόνες, που δίδονται στις αγελάδες στις Η.Π.Α. ως μέσο αύξησης της παραγωγής, όπως αναφέρει ο Δρ Jorge Chavarro σε ρεπορτάζ της Daily News.