Προτιμείστε τα φρούτα από τους χυμούς φρούτων

Καταναλώνοντας φρούτα μειώνουμε την πιθανότητα να νοσήσουμε από σάκχαρο σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη σε πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν βατόμουρα (τρεις φορές την εβδομάδα) είχαν 26% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν σάκχαρο, κατά 12% μικρότερη πιθανότητα όσοι έτρωγαν σταφύλια και κατά 7% όσοι έτρωγαν μήλα ή αχλάδια. Η κατανάλωση μπανάνας, ροδάκινων ή δαμάσκηνων δεν φάνηκε να επηρεάζει την εμφάνιση σακχάρου. Αντίθετα με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, η κατανάλωση φρουτοχυμών επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξη σακχάρου, αυξάνοντας κατά 8% την σχετική πιθανότητα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες παρατηρήσεις, αφού γνωρίζουμε πως η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων επιβραδύνει την άνοδο του σακχάρου στο αίμα συγκρινόμενη με χυμούς φρούτων. Οσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στα φρούτα, αυτές πιθανόν να εξηγούνται από διαφορετικές ουσίες που περιέχουν,  αλλά θα χρειαστεί επαλήθευση των ευρημάτων και από άλλες μελέτες, πριν βεβαιωθούμε πως είναι πραγματικές.