Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί σάκχαρο

Οσο αυξάνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να αποκτήσουμε σάκχαρο, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο ενός από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά (JAMA Internal Medicine).

Πρόκειται για ανάλυση από 3 πολύ γνωστές μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με σχεδόν 150.000 υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια, ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση διαφορετικών (διατροφικών και όχι μόνο) συνηθειών στην υγεία τους. Οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονταν με την συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων κάθε 4 χρόνια.

Παρατηρήθηκε πως η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά μισή μερίδα ημερησίως αύξησε την επίπτωση σακχαρώδους διαβήτη κατά 50%, ενώ μικρότερες αυξήσεις της κατανάλωσης κόκκινων κρεάτων επίσης αύξησε την πιθανότητα νόσησης από σάκχαρο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ένα μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στην συνολικότερη μεταβολή της δίαιτας επί τα χείρω, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Φαίνεται όμως πως το μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται στην ίδια την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ανεξάρτητα από περιττά κιλά.