Μεσογειακή διατροφή: ή άριστη μεταξύ των καλύτερων για την αποφυγή εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων

Η δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη ζωικών λιπαρών, ενώ είναι ευεργετική, υπολείπεται της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και μικρές ποσότητες οινοπνεύματος. Το παραπάνω συμπέρασμα υποστηρίζεται πλέον από ικανό αριθμό μελετών και αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε ετήσιο ιατρικό συνέδριο σχετικά με την αθηροσκλήρωση, που ολοκληρώθηκε στην Λυών της Γαλλίας.

Η συζήτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης PREDIMED, η οποία συνέκρινε την κλασσική δίαιτα περιορισμού των ζωικών λιπαρών με την συνολικότερη προσέγγιση της μεσογειακής διατροφής και μάλιστα σε δύο παραλλαγές: η πρώτη με αυξημένη συμμετοχή του ελαιόλαδου στην συνολική πρόσληψη θερμίδων και η δεύτερη με αυξημένη συμμετοχή ξηρών καρπών.

Η παρακολούθηση των 7.500 περίπου ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη για 5 χρόνια ανέδειξε μεγάλη μείωση του κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και ανθρώπινων απωλειών (είτε από έμφραγμα είτε από εγκεφαλικό) υπέρ της μεσογειακής διατροφής. Όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με έμφαση στο ελαιόλαδο είχαν κατά 30% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν συγκρινόμενοι με όσους ακολούθησαν απλώς δίαιτα με περιορισμό στα ζωικά λίπη. Αντίστοιχη μείωση κινδύνου, κατά 28%, είχαν και όσοι ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στους ξηρούς καρπούς.