Μείγμα βοτάνων βελτιώνει εντυπωσιακά την κατάσταση ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια!

Ένα μείγμα από διαφορετικά βότανα, το “qili qiangxin” (σημαίνει “γερή καρδιά” στα Κινέζικα) εμφάνισε σημαντική βελτίωση ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με εγκυρότατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC, 4 Ιουνίου 2013).

Η “γερή καρδιά” χορηγείται από αιώνες σε καρδιοπαθείς στην Κίνα και από το 2004 συστήνεται από την Ένωση Καρδιολόγων της Κίνας για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη αφορά σε περισσότερους από 500 ασθενείς με σοβαρό περιορισμό της καθημερινής τους δραστηριότητας, εξ’ αιτίας της ανεπάρκειας της καρδιάς τους, οι οποίοι παρακολουθούνταν σε διαφορετικά καρδιολογικά κέντρα της Κίνας. Οι ασθενείς μοιράστηκαν σε αυτούς που πήραν το “qili qiangxin” και σε κάποιους που πήραν εικονικό φάρμακο (“placebo”).

Μετά από 12 εβδομάδες όσοι έπαιρναν πραγματικά την “γερή καρδιά” είχαν λιγότερα συμπτώματα, αύξησαν τα λεπτά που μπορούσαν να περπατήσουν, καθώς και την απόδοση της καρδιάς τους σε έλεγχο με υπερηχογράφημα (“triplex” καρδιάς). Η βελτίωση έγινε άλλωστε εμφανής και από την βελτίωση ενός δείκτη στο αίμα (νατριουρητικό πεπτίδιο το λέμε οι γιατροί), γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως το “qili qiangxin” εκτός από την βελτίωση της ποιότητας ζωής πιθανότατα θα αυξήσει και την επιβίωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Για το τελευταίο πάντως θα χρειαστούν μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες κλινικές έρευνες.