Το κινητό μας προειδοποιεί για επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας

Η χρησιμοποίηση του έξυπνου κινητού τηλεφώνου προειδοποιεί ασθενείς με βαριά ανεπάρκεια της καρδιάς πως επίκειται επιδείνωση, ώστε να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους και να αλλάξουν την αγωγή τους, αποφεύγοντας νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το σύστημα HeartPhone (National Digital Research Centre, Δουβλίνο) βασίζεται σε μια ηλεκτρονική ζυγαριά (Εικόνα), η οποία μεταφέρει δεδομένα στο κινητό σας τηλέφωνο, μέσω Bluetooth, οπότε ο θεράπων ιατρός έχει άμεση πρόσβαση στις καθημερινές μετρήσεις βάρους των ασθενών.

Σε πάσχοντες από σοβαρή ανεπάρκεια της καρδιάς, ενδεχόμενη απότομη αύξηση βάρους είναι σημάδι επιδείνωσης, που τελικώς οδηγεί σε εντονώτατη δύσπνοια και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι Καρδιολογικές Ενώσεις σε Ευρώπη και Η.Π.Α. έχουν από χρόνια προτείνει καθημερινό ζύγισμα των ασθενών με σοβαρή ανεπάρκεια και ενημέρωση του θεράποντα καρδιολόγου. Ο καρδιολόγος καλείται να ισχυροποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή όταν παρατηρηθεί σημαντική αύξηση βάρους του πάσχοντος, ώστε να βελτιωθεί έγκαίρως η κατάσταση και να αποφευχθεί η νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο εγκυρότερο σχετικό περιοδικό στην Ευρώπη (European Journal of Heart Failure, τεύχος Απριλίου) η χρησιμοποίηση του Heartphone από ομάδα κλινικών καρδιολόγων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δουβλίνου βοήθησε στην πρώιμη ανίχνευση επικείμενης επιδείνωσης της νόσου συγκριτικά με τις μετρήσεις που καταγράφονται και μεταφέρονται από τους ίδιους τους πάσχοντες.

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από το Heartphone καταγράφει τις μεταβολές βάρους του ασθενούς, συνυπολογίζοντας την παρατηρηθείσα ημερήσια διακύμανση, με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Όταν καταγραφεί αύξηση βάρους πέρα από ένα όριο, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό του βάρους του ασθενούς, ο θεράπων ειδοποιείται στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να αναλάβει δράση.