Όσοι σταματούν το κάπνισμα ωφελούνται, ακόμα και αν αποκτήσουν περιττά κιλά

Η διακοπή του καπνίσματος έχει ευεργετική επίδραση στην αποφυγή εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά συνοδεύεται συχνά από αύξηση του βάρους του πρώην καπνιστή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά (Journal of the American Medical Association, 12 Μαρτίου 2013) φαίνεται πως η αρνητική επίδραση του βάρους δεν αλλοιώνει την συνολική εικόνα: αυτήν της ευεργετικής επίδρασης της διακοπής του καπνίσματος στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.251 εθελοντές πολίτες της πόλης Framingham των Η.Π.Α., οι οποίοι συμμετέχουν σε μελέτη παρακολούθησης από το 1984, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τους 631 που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο (όπως επίσης από καρδιακή ανεπάρκεια ή στενώσεις στις αρτηρίες των ποδιών) στην διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης. Διαπίστωσαν πως τα παραπάνω αρνητικά ενδεχόμενα ήταν υπερδιπλάσια στους καπνιστές. Όταν εξέτασαν την ενδεχόμενη μείωση της ωφέλειας ανάλογα με τα κιλά που “βάρυναν” όσους ήταν πρώην καπνιστές, κατά την περίοδο διακοπής του καπνίσματος, διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε αξιόλογη διαφορά.

Είναι η πρώτη μεγάλη, και γι αυτό πειστική, μελέτη, η οποία ξεκαθαρίζει πως αξίζει να κόβουμε το κάπνισμα, ακόμα και αν αυτό μας “φορτώνει” με παραπανήσια κιλά. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει πως δεν έχουμε διπλό όφελος, αν καταφέρουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα χωρίς να αυξηθεί το βάρος μας. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι η παράλληλη έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, το οποίο αποδεδειγμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση του stress και αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων.